Owocowo-zakręcone babeczki! Przepis na letnią przekąskę☀
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby babeczek. Stanowią świetną przekąskę kiedy zaczynamy zgłodnieć lub chcemy coś słodkiego, o wiele lepiej jest wtedy sięgnąć po coś domowego niż kupne ciastka czy batoniki. Zwłaszcza jeśli tym czymś jest przepyszna babeczka zrobiona z przyjemnością
{a przynajmniej mam taką nadzieję}.
Ja tam uwielbiam piec, szczególnie babeczki i zawsze staram się co jakiś czas je przyrządzić. Zazwyczaj próbuję jakiś nowych przepisów, które zresztą lubię trochę podrasować:D Korzystam wtedy z sezonowych produktów, tak żeby moje wypieki były adekwatne do pory roku.
Jak wszyscy wiedzą obecnie jest lato, a czego teraz jest najwięcej? Owoców. Dlatego w moich babeczkach będzie ich równie dużo. Jeśli nie przepadacie za owocami, nie zniechęcajcie się tego wypieku, ponieważ obiecuję wam, że wyjdą przeeepyszne i dużo was ominie jeżeli ich nie spróbujecie. Okej, to było bardzo złożone zdanie, a teraz wreszcie przejdźmy do przepisu!
Składniki:
~ciasto~
- 125 g mąki pszennej
- 3/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyzki mleka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 400g malin {50g do ciasta, reszta na dekorację}
- 200g czeresni
- 250 ml śmietany kremówki 36% lub 32%
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 śmietan fix
Przygotowanie:
1. Do rondelka wsyp maliny i doprowadź do wrzenia. Pozostaw na małym ogniu przez jakieś 10 minut, co chwilę mieszając. Jeśli masa będzie gęsta, zostaw do wystygnięcia. Możesz dodać łyżkę cukru, jeżeli owoce będą za kwaśne, ale pamiętaj, że nie mają być bardzo słodkie.
2. Do innego rondelka wsyp czereśnie i zrób dokładnie to samo, co w punkcie 1.
3. Do dużej miski przesiej suche składniki i wymieszaj szpachelką, następnie dodaj masło, jajka i olejek waniliowy. Wymieszaj wszystko dobrze mikserem.
4.Do masy wlej mleko i jeszcze raz zmieszaj mikserem, tak długo, aż masa będzie jednolita.
5.Następnie do ciasta dodaj 2 łyżki musu malinowego, wymieszaj lekko tak, aby na cieście pozostały zawijasy.
6. Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. Napełnij foremki masą do 2/3 wysokości i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Jeśli jednak po nakłuciu w babeczkę wykałaczki będzie ona mokra, zostaw jeszcze na kilka minut.
7. W tym czasie przygotuj krem. Śmietanę ubij robotem kuchennym. Śmietan fix zmieszaj z cukrem pudrem i przesiej do śmietany przez sitko. Potem znowu zmiksuj, do uzyskania gładkiej masy.
8. Upieczone babeczki pozostaw do wystygnięcia. Kiedy będą już chłodne zrób pałeczką w ich środku dziurę o średnicy 1 cm. Wypełnij je musem z czereśni.
9. Następnie nałóż krem na wierzch babeczek, ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego, ale możecie to zrobić szpachelką. Na samą górę kremu polej musem malinowym.
Smacznego!
Comments
Post a Comment