What I eat in a day!
Hej wam! Czujecie już wiosnę? Ja niestety nie, u mnie nadal zimno i wietrznie, ale w głębi duszy i tak wierzę, że za niedługo się pojawi. Wielkanoc tuż tuż, jednak o tym za tydzień, a dziś mam dla was notkę troszkę kulinarną.
Nie jestem wielką fanką gotowania, lecz lubię się zdrowo odżywiać i często próbuję jakiś nowych, zdrowych przepisów i alternatywnych składników. Zanim się zniechęcicie, muszę wam powiedzieć, że każdy z tych posiłków jest łatwy i szybki do przygotowania, uwierzcie mi na słowo- nie lubię poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie.
Czasami w moim życiu przypadają dni, podczas których gotować muszę sobie sama, a jadłospis najczęściej przypomina to, co za chwilę zobaczycie. Do każdego posiłku będzie zamieszczona lista składników i sposób przygotowania, jeśli ktoś z was chciałby wypróbować przepis:)
2. Awokado pokrój na kilka mniejszych kawałków i posmaruj na gotowym chlebie.
3. Jajko rozbij na patelnię {może być sucha, ale jeśli chcesz, rozpuść na niej troszkę masła} i smaż dopóki się nie zetnie, TYLKO NIE PRZEBIJ ŻÓŁTKA- chodzi nam o jajko sadzone:)
4. Pokrop na awokado odrobinę soku z cytryny, posyp solą i pieprzem. Jajko ułóż na kanapce.
Gotowe!
Obiad:
Obiady gotują moi rodzice, jeśli są w domu, jednak gdy ich nie ma, to sprawą muszę zająć się ja. Najszybsze, najprostsze i najlepsze są makarony i kasze, więc tę sztukę opanowałam do perfekcji.
2.Go gotującej się wody po brokułach wsyp makaron i gotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
3. Na patelnię wlej trochę oleju. Pokrój cebulę i wsyp na rozgrzany olej. Zamieszaj.
4.Kiedy cebula zmięknie wlej śmietanę. Posiekaj czosnek i dodaj do śmietany. Przypraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wsyp pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
5. Poczekaj, aż śmietana się troszkę wygotuje i dodaj brokuły.
6. Gotowy makaron odlej i nałóż na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj.
7. Pokrój, zetrzyj ser i dodaj do sosu, żeby zgęstniał. Kiedy się rozpuści, jeszcze raz wymieszaj i nałóż na talerz.
porcja: 3 porcje
Kolacja:
Kolacje wolę jadać lekkie, nie lubię objadać się na noc. Wyglądają zazwyczaj jak śniadania, często jednak robię sobie warzywne sałatki. Mimo to, pokaże wam coś innego.
2. Masę przelej do miski. Na wierzch dodaj płatki owsiane, chia, rozłamane orzechy i troszkę więcej owoców.
Et voila!
Oczywiście oprócz tych trzech posiłków, jadam jeszcze drugie śniadanie w szkole {zwykle to kanapka/ owsianka/ sałatka} albo jakąś przekąskę w domu {banan, marchewka, jabłko lub od czasu do czasu coś słodkiego:)}
Dajcie mi znać czy coś wypróbowaliście i czy chcecie jeszcze jakieś inne notki związane z przepisami!
xx Marta
Nie jestem wielką fanką gotowania, lecz lubię się zdrowo odżywiać i często próbuję jakiś nowych, zdrowych przepisów i alternatywnych składników. Zanim się zniechęcicie, muszę wam powiedzieć, że każdy z tych posiłków jest łatwy i szybki do przygotowania, uwierzcie mi na słowo- nie lubię poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie.
Czasami w moim życiu przypadają dni, podczas których gotować muszę sobie sama, a jadłospis najczęściej przypomina to, co za chwilę zobaczycie. Do każdego posiłku będzie zamieszczona lista składników i sposób przygotowania, jeśli ktoś z was chciałby wypróbować przepis:)
Śniadanie:
Jeśli nie mam czasu jadam owsianki, płatki albo bułkę z serem i warzywami, jednak jeśli mogę sobie na to pozwolić to sięgam po coś innego i wtedy wybór pada na tosty.Tost z awokado:
- 2 kromki pszenno-żytniego chleba
- 1/2 awokado
- jajko
- szczypta soli
- pieprz
- cytryna {opcjonalnie}
2. Awokado pokrój na kilka mniejszych kawałków i posmaruj na gotowym chlebie.
3. Jajko rozbij na patelnię {może być sucha, ale jeśli chcesz, rozpuść na niej troszkę masła} i smaż dopóki się nie zetnie, TYLKO NIE PRZEBIJ ŻÓŁTKA- chodzi nam o jajko sadzone:)
4. Pokrop na awokado odrobinę soku z cytryny, posyp solą i pieprzem. Jajko ułóż na kanapce.
Gotowe!
Obiad:
Obiady gotują moi rodzice, jeśli są w domu, jednak gdy ich nie ma, to sprawą muszę zająć się ja. Najszybsze, najprostsze i najlepsze są makarony i kasze, więc tę sztukę opanowałam do perfekcji.
Fusilli z brokułami i sosem śmietanowo-serowym:
- makaron fusilli {albo inny, który jest w miarę cienki}- ok. 250g
- 3/4 główki brokuły
- 250ml śmietany 12%
- 3 plastry żółtego sera/ parmezanu {lub więcej dla miłośników}
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- cebula
- olej rzepakowy
- łyżka pietruszki
2.Go gotującej się wody po brokułach wsyp makaron i gotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
3. Na patelnię wlej trochę oleju. Pokrój cebulę i wsyp na rozgrzany olej. Zamieszaj.
4.Kiedy cebula zmięknie wlej śmietanę. Posiekaj czosnek i dodaj do śmietany. Przypraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wsyp pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
5. Poczekaj, aż śmietana się troszkę wygotuje i dodaj brokuły.
6. Gotowy makaron odlej i nałóż na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj.
7. Pokrój, zetrzyj ser i dodaj do sosu, żeby zgęstniał. Kiedy się rozpuści, jeszcze raz wymieszaj i nałóż na talerz.
porcja: 3 porcje
Kolacja:
Kolacje wolę jadać lekkie, nie lubię objadać się na noc. Wyglądają zazwyczaj jak śniadania, często jednak robię sobie warzywne sałatki. Mimo to, pokaże wam coś innego.
Acai bowl:
- banan
- maliny, jagody {albo inne owoce, które akurat są w sezonie}- 150g
- 2 łyżki płatek owsianych
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 orzechy włoskie
- 3 łyzki jogurtu naturalnego
2. Masę przelej do miski. Na wierzch dodaj płatki owsiane, chia, rozłamane orzechy i troszkę więcej owoców.
Et voila!
Oczywiście oprócz tych trzech posiłków, jadam jeszcze drugie śniadanie w szkole {zwykle to kanapka/ owsianka/ sałatka} albo jakąś przekąskę w domu {banan, marchewka, jabłko lub od czasu do czasu coś słodkiego:)}
Dajcie mi znać czy coś wypróbowaliście i czy chcecie jeszcze jakieś inne notki związane z przepisami!
xx Marta
Comments
Post a Comment