What I eat in a day!

 Hej wam! Czujecie już wiosnę? Ja niestety nie, u mnie nadal zimno i wietrznie, ale w głębi duszy i tak wierzę, że za niedługo się pojawi. Wielkanoc tuż tuż, jednak o tym za tydzień, a dziś mam dla was notkę troszkę kulinarną.
 Nie jestem wielką fanką gotowania, lecz lubię się zdrowo odżywiać i często próbuję jakiś nowych, zdrowych przepisów i alternatywnych składników. Zanim się zniechęcicie, muszę wam powiedzieć, że każdy z tych posiłków jest łatwy i szybki do przygotowania, uwierzcie mi na słowo- nie lubię poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie.
 
 Czasami w moim życiu przypadają dni, podczas których gotować muszę sobie sama, a jadłospis najczęściej przypomina to, co za chwilę zobaczycie. Do każdego posiłku będzie zamieszczona lista składników i sposób przygotowania, jeśli ktoś z was chciałby wypróbować przepis:)

Śniadanie:

 Jeśli nie mam czasu jadam owsianki, płatki albo bułkę z serem i warzywami, jednak jeśli mogę sobie na to pozwolić to sięgam po coś innego i wtedy wybór pada na tosty.


Tost z awokado:
  • 2 kromki pszenno-żytniego chleba
  • 1/2 awokado
  • jajko
  • szczypta soli
  • pieprz
  • cytryna {opcjonalnie}
1. Kromki chleba upiecz w tosterze albo zgrilluj na patelni, uważaj żeby ich nie przypalić!
2. Awokado pokrój na kilka mniejszych kawałków i posmaruj na gotowym chlebie.
3. Jajko rozbij na patelnię {może być sucha, ale jeśli chcesz, rozpuść na niej troszkę masła} i smaż dopóki się nie zetnie, TYLKO NIE PRZEBIJ ŻÓŁTKA- chodzi nam o jajko sadzone:)
4. Pokrop na awokado odrobinę soku z cytryny, posyp solą i pieprzem. Jajko ułóż na kanapce.
Gotowe!

Obiad:

Obiady gotują moi rodzice, jeśli są w domu, jednak gdy ich nie ma, to sprawą muszę zająć się ja. Najszybsze, najprostsze i najlepsze są makarony i kasze, więc tę sztukę opanowałam do perfekcji.

Fusilli z brokułami i sosem śmietanowo-serowym:
  • makaron fusilli {albo inny, który jest w miarę cienki}- ok. 250g
  • 3/4 główki brokuły
  • 250ml śmietany 12%
  • 3 plastry żółtego sera/ parmezanu {lub więcej dla miłośników}
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz 
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • łyżka pietruszki
1. Brokuł umyj i pokrój na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotował. Gotuj ok 10-15 minut, wyciągnij z wody kiedy będzie miękki. NIE WYLEWAJ WODY.
2.Go gotującej się wody po brokułach wsyp makaron i gotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
3. Na patelnię wlej trochę oleju. Pokrój cebulę i wsyp na rozgrzany olej. Zamieszaj.
4.Kiedy cebula zmięknie wlej śmietanę. Posiekaj czosnek i dodaj do śmietany. Przypraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wsyp pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
5. Poczekaj, aż śmietana się troszkę wygotuje i dodaj brokuły.
6. Gotowy makaron odlej i nałóż na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj.
7. Pokrój, zetrzyj ser i dodaj do sosu, żeby zgęstniał. Kiedy się rozpuści, jeszcze raz wymieszaj i nałóż na talerz.

porcja: 3 porcje

Kolacja:

Kolacje wolę jadać lekkie, nie lubię objadać się na noc. Wyglądają zazwyczaj jak śniadania, często jednak robię sobie warzywne sałatki. Mimo to, pokaże wam coś innego.

 
Acai bowl:
  •  banan
  • maliny, jagody {albo inne owoce, które akurat są w sezonie}- 150g
  • 2 łyżki płatek owsianych
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 orzechy włoskie
  • 3 łyzki jogurtu naturalnego
1. Maliny,jagody i banana zmiksuj w mikserze. Dodaj jogurt i wymieszaj.
2. Masę przelej do miski. Na wierzch dodaj płatki owsiane, chia, rozłamane orzechy i troszkę więcej owoców.

Et voila!

 Oczywiście oprócz tych trzech posiłków, jadam jeszcze drugie śniadanie w szkole {zwykle to kanapka/ owsianka/ sałatka} albo jakąś przekąskę w domu {banan, marchewka, jabłko lub od czasu do czasu coś słodkiego:)}

Dajcie mi znać czy coś wypróbowaliście i czy chcecie jeszcze jakieś inne notki związane z przepisami!
xx Marta
 

Comments

Popular Posts