Zdrowe & smaczne pomysły na śniadania!

Kiedy  w weekend mam trochę czasu, to staram się zjeść na śniadanie coś innego, niż w powszechny dzień kiedy idę do szkoły. Człowiek czasami zaczyna mieć dość kanapek i płatków z mlekiem. Niestety, często jest tak, że zwyczajnie nie wiem co zrobić:/ Czy wy też tak macie?
  Jasna lampka zaświeciła nad moją głową, a to oznaczało tylko jedno- wpadłam na pomysł, żeby pomóc wam, a przy okazji sobie. Włączyłam tryb na "burzę mózgów" i próbowałam spisać jakieś łatwe przepisy na śniadanie, które kiedyś już robiłam. I właśnie tak wybrałam trzy, według mnie najlepsze. 

 Śniadanie I

~bananowe placuszki {pancakes} bez glutenu!~

  • 1,5 banana albo 1 {zależy ile chcesz, z jednego- 8 małych placków}
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • syrop, owoce, czekolada
  • optymalnie: proszek do pieczenia
1. W osobnej misce ubij jajka, w drugiej rozgnieć banana i połącz je.
2. Dodaj szczyptę proszku do pieczenia, wtedy placuszki będą lekkie i pulchne, natomiast wersja bez glutenu da nam małe omleciki. Wsyp jeszcze cynamon i dobrze zmieszaj.
3. Wymieszane ciasto usmaż na suchej patelni lub na 1/4 łyżeczce masła, formując małe kółka. Kiedy na plackach pojawią się małe bąble, przewróć szpachelką na drugą stronę.
4. Podawaj wedle upodobań, dodając owoce, czekoladę, syrop lub orzechy. Smacznego!

Śniadanie 2

~nietypowa owsianka~

  • 5 łyzek płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1/2 jabłka, gruszki lub garść malin, borówek 
  • 2 łyżki jogurtu { owocowego, naturalnego, waniliowego}
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 orzechy włoskie
1. Płatki wsyp do miseczki i zalej wodą, tak żeby je lekko zakrywała {0,5 cm}. Odstaw do wchłonięcia.
2. Banana zmiksuj z jogurtem i nasionami chia. Połącz z gotowymi płatkami.
3. Dodatkowe owoce {jabłko, gruszkę albo inne, które lubisz} pokrój i ułóż na wierzchu. Na koniec posyp orzechami i szczyptą nasion chia, polej syropem lub miodem dla większej słodkości.

 Śniadanie 3

~grzanki z pastą z cukinii i frytkami z cukinii~
  • ulubiony chleb
  • troszkę pora {ok. 4 cm}
  • kawałek cukinii {1/4 warzywa, ale zależy od wielkości} 
  • 3 łyżeczki serka topionego, lub twarożkowego
  • suszona bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz
1. Odkrój kawałek pora i pokrój na cieniutkie kawałeczki. Nie potrzebujemy go dużo, bo nie jest bazą przepisu. Część cukinii { kawałek wielkości 4 x 6 cm} pokrój tak samo. Przepraszam za dość matematyczne spojrzenie na kuchnię, ale ciężko jest mi podać ilość składników inaczej. Zmiksuj warzywa razem razem z serkiem i przypraw bazylią i pieprzem.
2. Chleb opiecz w tosterze lub na suchej patelni, aby był mocno chrupiący. Posmaruj grzanki pastą.
3. Cukinię pokrój w średniej grubości plastry {dla ułatwienia, spójrz na zdjęcie} i obtocz w soli, pieprzu bazylii i oregano.
4. Grilluj na suchej patelni, ale uważaj, żeby nie przypalić frytek!
   Smacznego! 

 Teraz już możecie spokojnie spać, bo wiecie co zjecie na śniadanie! Oczywiście potraw można przygotować również na kolację, jeśli macie taką ochotę:) Dajcie znać w komentarzu, jeżeli postanowiliście wypróbować jakiegoś przepisu! 

 A tak w ogóle, co lubicie najbardziej jeść na śniadanie? Miłej niedzieli,
xx Marta

Comments

Popular Posts