Walentynkowa słodycz- babeczki red velvet




 Zaczął się luty, a co za tym idzie- wszędzie pełno czerwonych upominków, czekoladek i bielizny. Czy tego chcemy, czy nie, Walentynki nadchodzą. Osobiście nie darzę urazy do tego święta, bo kojarzy mi się wyłącznie z czymś pięknym i szczęśliwym- miłością. Jednak jest wiele innych singli, którzy nie potrafią znieść  dnia Świętego Walentego, a przecież nie trzeba  mieć partnera, bo tego dnia chodzi o samo uczucie, a nie o osobę.  14-tego lutego można spędzić z rodziną, przyjaciółmi, zwierzakiem, czy drugą połówką. Obojętnie jak będziemy wtedy świętować, najważniejsze jest, żeby robić to wesoło i "słodko". Podeszłam do tego z takim właśnie nastawieniem i wywnioskowałam, że warto przygotować coś na tę okazję. Co lubię robić i wychodzi mi jako- tako? Oczywiście, postanowiłam coś upiec.

Podam wam dzisiaj przepis na babeczki red velvet, ponieważ bardzo kojarzą mi się z Walentynkami, ze względu na ich czerwoną barwę. Zainspirowałam się przepisem Cupcake Jemmy z książki Jamie Oliver's FOOD Tube Sezonowe Słodkości, jednak pozmieniałam niektóre rzeczy pod swoje gusta i preferencje.


 Czas przygotowania wynosi godzinę, a masa starcza na 12 babeczek standardowych rozmiarów.

Składniki:

~ciasto~
  • 117,5 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 i 1/2 łyzki mleka
  • 125 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 135 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • czerwony barwnik
  • 3/3 łyżeczki octu jabłkowego

~krem~
  • 75g miękkiego masła
  • 120g twarożku śmietankowego
  • 400g cukru pudru

Przygotowanie:


1.Ustaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki, bez sody oczyszczonej, potem dodaj 1/4 łyżeczki soli. Dorzuć jeszcze masło,jajka i miksuj przez minutę. W małej miseczce zmieszaj ekstrakt migdałowy, mleko i barwnik, dodaj go tyle, żeby roztwór miał mocno czerwoną barwę. Dodaj go do masy i miksuj do otrzymania jednolitej masy. Następnie zbierz składniki z brzegów miski i znowu mieszaj dla pewności, że wszystko się połączyło.
2.Sodę oczyszczoną zmieszaj z octem jabłkowym w kubku- mikstura zacznie syczeć. Natychmiast przelej ją do ciasta i szybko zmiksuj. Przez chwilę mieszaj ciasto szpatułką, a potem wypełnij ją foremkami do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe- po wyciągnięciu wykałaczki z babeczki, nic na niej nie zostanie. Odstaw babeczki do wystygnięcia.
3.Na krem twarożkowy zmiksuj masło i twarożek do uzyskania jednolitej masy. Do dużej miski przesiej cukier puder i dodaj w dwóch partiach do ciasta, od razu miksując. Kiedy uzyskasz piękną i jedwabistą konsystencję, krem będzie skończony, jednak jeśli jest zbyt płynny dodaj trochę więcej cukru pudru.
4.Udekoruj babeczki kremem i posyp posypką wedle twoich upodobań. Smacznych Walentynek!

xx Marta

Comments

Popular Posts