Przepis na zdrowe zbożowe ciasteczka!

Jak wam minęły 2 pierwsze dni szkoły? Nadal żyjecie? Ja niestety, tak:( Straszny plan lekcji, nowi (niezbyt dobrze zapowiadający się) nauczyciele i nadmiar obowiązków, który czeka na mnie w tym roku szkolnym, niczym pędzący we mnie z błyskawiczną prędkością pociąg, sprawiają, że mam ochotę uciec na Marsa. Mam nadzieję, że damy radę i uda nam się przeżyć ten ciężki czas w więzieniu, jakim jest nasza kochana szkoła. Pragnę umilić wam wolny czas i podzielić się moim przepisem na pyszne i pożywne zbożowo- owocowe ciasteczka, które możecie wziąć ze sobą do szkoły jako drugie śniadanie:) Zaczynamy!
Składniki:
- 2 banany
- 2 brzoskwinie lub jabłka
- 10 łyżek płatków owsianych albo musli
- 2 lub 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczek nasion słonecznika/ dyni/ sezamu
- 1 łyżeczka cynamonu albo trochę miodu na osłodę
Przygotowanie:
Na początek rozgnieć banany, wymieszaj z brzoskwiniami startymi na tarce wraz ze skórką. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Na blasze rozłóż papier do pieczenia, żeby ciastka się nie przykleiły i z masy uformuj małe kulki za pomocą łyżki. Potem ułóż je na blasze w 4 cm odstępach i rozpłaszcz widelcem na placuszki. Wstaw do piekarnika i piecz w 150 stopniach przez 35 minut. Smacznego!
porcja: 15-20 ciastek
To bardzo smaczny i prosty pomysł na urozmaicenie posiłków domowych lub szkolnych oraz porządna dawka witamin! Rozrywka nawet dla tych, którzy nie urodzili się cukiernikami;D
xx Marta
Comments
Post a Comment