Jabłkowo- cynamonowe rogaliki!

 Witam! Jak się macie? Ja przez ostatnie kilka dni staram się przetrwać moją chorobę. Musiałam zrobić coś, czego nie nawidzę najbardziej- usunąć wszystkie plany. Siedzenie w domu przez bite 72 godziny to dla mnie prawdziwa katorga. Co zaskakujące, znudziłam się oglądaniem Halloween'owych filmów, więc co innego mogłam robić? Oczywiście, piec.


 Nie miałam żadnych interesujących składników, ale wpadłam na pomysł. Najprostsze, ale i najpyszniejsze- francuskie ciastka {nie wiem, jak dużo mają one wspólnego z Francją tak naprawdę}. Kup francuskie ciasto, wypełnij czymś, co masz pod ręką i piecz!

Bardzo lubię sezonowe wypieki, żeby czuć się nastrojowo. Zdaję sobie, sprawę, że jestem troszkę dziwna, ale co tam! Mniejsza z tym. Pomyślałam, że jabłka są owocem jesieni, a cynamon to przyprawa, którą ja w tym czasie używam najczęściej, więc je wybrałam. Chociaż niektóre rogaliki posmarowałam jeszcze dżemem dla innego smaku.

Czego potrzebujesz:
  •  1/4 kubka cukru
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1 paczkę ciasta francuskiego
  • 1 jabłko
  • dżem
  • 2 orzechy włoskie
Przygotowanie: 1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Wymieszaj cukier z cynamonem i dodaj pokruszone orzechy {zostaw troszkę na koniec}, a następnie znowu wymieszaj.
3. Z ciastka wytnij podłużne trójkąty, o długości 14 centymetrów i szerokości 9 cm. Posyp je cukrową mieszanką.
4. Pokrojone na średnią grubość plastry jabłka połóż w większej części trójkąta, możesz jeszcze dodać dżem. Zwiń zaczynąjąc od części z jabłkiem.  
5. Pędzelkiem lub łyżeczką posmaruj masłem górę rogalików i posyp lekko cynamonem i orzechami.
6. Piecz w piekarniku przez 15 minut do złotego brązu.
7. Poczekaj 10 minut, aż ostygną i posyp cukrem pudrem. 
Smacznego!

 Mam nadzieję, że przepis na jesienny smakołyk Ci się spodobał i go wypróbujesz! Miłego tygodnia,
xx Marta

Comments

Popular Posts