Jabłkowo- cynamonowe rogaliki!

Nie miałam żadnych interesujących składników, ale wpadłam na pomysł. Najprostsze, ale i najpyszniejsze- francuskie ciastka {nie wiem, jak dużo mają one wspólnego z Francją tak naprawdę}. Kup francuskie ciasto, wypełnij czymś, co masz pod ręką i piecz!
Bardzo lubię sezonowe wypieki, żeby czuć się nastrojowo. Zdaję sobie, sprawę, że jestem troszkę dziwna, ale co tam! Mniejsza z tym. Pomyślałam, że jabłka są owocem jesieni, a cynamon to przyprawa, którą ja w tym czasie używam najczęściej, więc je wybrałam. Chociaż niektóre rogaliki posmarowałam jeszcze dżemem dla innego smaku.

Czego potrzebujesz:
- 1/4 kubka cukru
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 3 łyżki stopionego masła
- 1 paczkę ciasta francuskiego
- 1 jabłko
- dżem
- 2 orzechy włoskie
Przygotowanie: 1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Wymieszaj cukier z cynamonem i dodaj pokruszone orzechy {zostaw troszkę na koniec}, a następnie znowu wymieszaj.
3. Z ciastka wytnij podłużne trójkąty, o długości 14 centymetrów i szerokości 9 cm. Posyp je cukrową mieszanką.
4. Pokrojone na średnią grubość plastry jabłka połóż w większej części trójkąta, możesz jeszcze dodać dżem. Zwiń zaczynąjąc od części z jabłkiem.
5. Pędzelkiem lub łyżeczką posmaruj masłem górę rogalików i posyp lekko cynamonem i orzechami.
6. Piecz w piekarniku przez 15 minut do złotego brązu.
7. Poczekaj 10 minut, aż ostygną i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Mam nadzieję, że przepis na jesienny smakołyk Ci się spodobał i go wypróbujesz! Miłego tygodnia,
xx Marta
Comments
Post a Comment